İngiltere’deki Work Placement Programları


İngiltere’deki Üniversitelerin birçoğunda eğitiminiz sırasında edindiğiniz bilgileri pratiğe dökme fırsatı sağlayan ve profesyonel çalışma deneyimi elde etmenizi sağlayan work placement (işe yerleştirme) programları bulunmaktadır.

Hem lisans hem de yüksek lisans düzeyinde faydalanılabilen ve genellikle 6-12 ay arası bir süreye sahip işe yerleştirme programları eğitim programlarının önemli bir parçası olabilmektedir.

İngiltere Üniversitelerindeki işe yerleştirme programlarının öğrencilere sağladığı 15 avantajı ve sıkça sorulan soruların yanıtlarını yazımızda sizler için derledik.

İşe Yerleştirme (Work Placement) nedir?

İngiltere’deki birçok programın önemli bir parçası olan işe yerleştirmeler (work placements), akademik tarafta edindiğiniz bilgileri pratiğe dökmenize ve gerçek dünya deneyimi kazanmanıza yardımcı olmaktadır. Work placement süresince öğrenciler akademik kredi elde edebilmekte ve seçtikleri kariyerde başarılı olmak için gereken ekstra aktarılabilir becerileri öğrenebilmektedir.

Bir işe yerleştirme programına dahil olarak alanınızda uzmanlaşmanın yanı sıra, nasıl liderlik edeceğinizi, problem çözeceğinizi ve ikna edici argümanlar sunacağınızı öğrenebilmektesiniz. Ayrıca kritik son teslim tarihlerine ulaşma yeteneğinizi de geliştirebilmektesiniz. Bunların hepsi sizi rekabette öne çıkarmakta ve mezun olduğunuzda işverenleri etkilemektedir.

Geliştireceğiniz yeni becerilere ek olarak başarılı bir yerleştirme, girmek istediğiniz sektörü daha iyi anlayarak öğreniminizi bir tür profesyonel olmaya yönlendirebilmenize olanak tanımaktadır. Yerleştirme yılı, çalışmalarınıza entegre edilebilecek yapılandırılmış bir iş deneyimi fırsatıdır ve size, programınız sırasında tanınan önemli bir iş deneyimini ifade etmektedir.

İşe yerleştirme programları, iş dünyasına adım attığınızda mümkün olduğunca hazırlıklı olmanızı sağlamanın ideal bir yoludur. Yerleştirme yılında başarılı olan öğrencilerin diploma ve transkriptlerinde işe yerleştirme yılı ile mezun oldukları bilgisi yer almaktadır.

İşe yerleştirme programlarının 15 avantajı

İngiltere’deki çok sayıda eğitim programının önemli bir parçası olan işe yerleştirmelerin birçok faydası bulunmaktadır. Bir işe yerleştirmeyi tamamlamak becerilerinizi geliştirmenize, ağlarınızı genişletmenize ve kariyer hedeflerinizi netleştirmenize yardımcı olmaktadır.

Bir işe yerleştirmeyi tamamlamak öğrencilere aşağıdaki gibi pek çok avantaj sağlayabilmektedir.

  1. Bilgi ve becerilerinizi bir çalışma ortamında uygulamanıza olanak tanımaktadır.
  2. İşverenler tarafından aranan beceri ve yeterlilikleri geliştirmenizi sağlamaktadır.
  3. Kuruluşların çalışma şekli ve karşılaştıkları durumlar hakkında fikir vermektedir.
  4. Belirli bir işi veya sektörü anlamanıza yardımcı olmaktadır.
  5. Size ağ oluşturma fırsatları sunmaktadır.
  6. Profesyonel eğitimlere katılmanızı sağlamaktadır.
  7. Kariyer hedeflerinizi netleştirmeye yardımcı olmaktadır.
  8. Gelecekteki iş başvurularınızda size referans olabilecek kişilerle tanışmanızı sağlamaktadır.
  9. Gelir elde etme fırsatı sunmaktadır (uzun süreli işe yerleştirmelerde daha olasıdır).
  10. Seyahat veya yemek desteğini kapsamaktadır.
  11. Mezun olduktan sonra çalışma hayatına daha hızlı giriş yapma şansınızı artırmaktadır.
  12. Kariyer Ofisi tarafından destek ve rehberlik sağlanmaktadır.
  13. Gelecekteki işverenlere gösterilecek değerli deneyimler elde edilebilmektedir.
  14. İstihdam edilebilirliğinizi artırmak için kişisel gelişim imkanı sağlamaktadır.
  15. İlgi alanında çalışma ve bunun sizin için uygun olup olmadığını öğrenme fırsatı elde edilebilmektedir.

İşe yerleştirme programlarıyla ilgili sıkça sorulan sorular

İngiltere’deki işe yerleştirme programlarıyla ilgili sıkça sorulan soruları ve yanıtlarını sizler için derledik.

Süreç nasıl işlemektedir?

Birleşik Krallık'taki birçok eğitim programında işe yerleştirmeler tamamen isteğe bağlıdır, ancak eğitiminizin entegre bir parçasıdır.

Çoğu durumda lisans eğitiminizin son yılına geçmeden önce, 6 ila 12 ay arasında bir süre için bir şirkete veya kuruluşa yerleştirmeniz gerçekleştirilmektedir. Yüksek lisans programlarıyla entegre olan work placement programları da bulunmaktadır. Bu programlarda 1 yıllık yüksek lisans eğitiminin hemen ardından yine aynı şekilde 6 ila 12 ay arası işe yerleştirmeye dahil olunabilmektedir.

Lisans eğitimleri sırasında veya yüksek lisans eğitimleri sonrasında work placement programına katılan öğrenciler öğrendikleri bilgileri ve kazandıkları becerileri profesyonel bir ortamda uygulama fırsatı bulabilmektedir.

Work placement deneyimi size şirketlerin çalışma şekli ve öğrendiklerinizi gelecekteki kariyerinize nasıl uygulayacağınız konusunda da paha biçilmez bir fikir vermektedir. İşe yerleştirme sürecinin bir parçası olarak, şirket kültürünün yanı sıra uygulamalı beceriler ve profesyonel ilişkilerin nasıl kurulacağı ve sürdürüleceği konusunda da gerçek bir tecrübe kazanabilmektesiniz.

İngiltere’de işe yerleştirmelere katılan uluslararası öğrencilerin özgüvenleri artmakta ve öğrenciler işverenlerin aradığı aktarılabilir becerilerini geliştirebilmektedir.

Ne zaman gerçekleşmektedir?

İşe yerleştirmeler genellikle dönem içinde tamamlanmakta ve lisans eğitiminin 2. ve 3. yılı arasında veya yüksek lisans eğitimi sonrasında gerçekleşmektedir. İşe yerleştirme programları Work Placement veya Placement’ın yanı sıra Sandwich Year veya Year in Industry olarak da geçebilmektedir. Sandwich Year olarak adlandırılmasının sebebi 2. ve 3. sınıfın arasındaki 1 yılda yapılmasıdır.

Genellikle eğitim sırasında tamamlanan işe yerleştirmeler, bazı programlarda programın zorunlu bir parçasıdır.

Ne kadar sürmektedir?

İşe yerleştirme programları genel olarak, 6 aydan 1 yıla kadar sürmektedir ve bazı Üniversitelerde Year in Industry olarak da geçmektedir.

Birleşik Krallık’taki kurallar, gerekli eğitim standartlarını sağlamak için herhangi bir işe yerleştirmenin, tüm programın 3’te 1’den fazlasını kapsamaması gerektiğini şart koşmaktadır.

Bazı eğitim programlarında endüstride 1 yıl (Year in Industry) geçirmeniz gerekebilmektedir. Bu endüstriyel yerleştirmeler genellikle Mühendislik, Fen Bilimleri ve İnşaatla ilgili alanlarda bulunmaktadır. Çoğu Üniversitede bir işverenle geçireceğiniz yılı ayarlamanıza yardımcı olacak bir işe yerleştirme sorumlusu bulunmaktadır.

Benim için doğru olan işe yerleştirmeyi nasıl bulabilirim?

Doğru bir işe yerleştirme, programınıza ve kurmak istediğiniz kariyere bağlı olmaktadır. Elinizdeki seçenekleri görüşmek için eğitim aldığınız Üniversiteyle irtibata geçmenizi tavsiye ederiz. İngiltere Üniversitelerinin Kariyer Ofisleri oldukça aktif bir şekilde işe yerleştirme talebi veya bu konuda soruları olan öğrencilere destek olmaktadır.

Yerleştirmeleri aramak ve başvuruda bulunmak, İngiltere’deki eğitiminizin ilk yılından itibaren sektörle bağlantı kurmanız ve ilginizi çeken türde fırsatların belirlenmesiyle başlayan bir süreçtir. Bunu yapmanın bazı şirketler tarafından yürütülen insight days gibi girişimlerden, pek çok işverenin katıldığı yıllık Kariyer Fuarına kadar çeşitli yolları bulunmaktadır.

Daha sonra lisans eğitiminizin 2. yılında veya yüksek lisans eğitiminiz sırasında yerleştirmelere başvurmaya başlamaktasınız. Bu süreçte size yardımcı olabilecek ve sizin için uygun olduğunu belirlediğiniz kuruluşlara nasıl yaklaşacağınız konusunda tavsiyelerin yanı sıra doğru yerleştirme türünü nasıl bulabileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabilecek Üniversitenin Kariyer Ofisi veya Kariyer Birimi bulunmaktadır.

Yerleştirmeler lisans öğreniminin 2 yılından sonra yapılmaktadır (bu, hem 3 hem de 4 yıllık lisans programlarındaki öğrenciler için geçerlidir). 2. yılın sonbaharında pek çok boş yerleştirme kontenjanı açıldığı için, ikinci yılınızdan önce yaz aylarında yerleştirmeyi nerede tamamlamak istediğinizi düşünmeye başlamanızı önermekteyiz.

İşe yerleştirme programlarına katılmanın şartları nelerdir?

Birleşik Krallık'ta öğrenci olarak işe yerleştirme programına katılabilmek için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:

  • Lisans veya lisansüstü bir programda öğrenim görmek
  • Sponsor Listesi içerisinde yer alan bir Üniversitede eğitim almak
  • Birleşik Krallık'ta çalışma iznine sahip olmak (uluslararası öğrencilerin sahip olduğu çalışma izinlerine uymak)

Ayrıca sponsorunuzun (Üniversitenizin):

  • Benzer işe yerleştirmeler konusunda iyi bir geçmişe sahip olarak tanınması gerekmekte,
  • Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı'na eğitiminizin bir parçası olarak çalışacağınızı bildirmesi gerekmekte,
  • Yerleştirmeniz sırasında sizi denetleyeceklerini onaylamaları gerekmektedir (bunun bir parçası olarak, işe yerleştirme sağlayıcınıza, yerleştirmenin hüküm ve koşullarının ayrıntılarını ve bunun nasıl değerlendirileceğine ilişkin bilgileri içeren bir mektup sağlamalıdırlar).

İşe yerleştirme programları lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır. Lisans düzeyinde genellikle daha fazla işe yerleştirme seçeneği bulunmaktadır.

Eğitim programınız halihazırda bir Year in Industry (genellikle programın isminde with Year in Industry şeklinde geçmektedir) seçeneği sunuyorsa, önce bu seçeneği incelemenizi önermekteyiz.

Lisansta işe yerleştirme programları 2. yıl sonrasında başladığı için ilk 2 yılın başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Yüksek lisanstaki işe yerleştirmeler için ise yüksek lisans programının başarıyla tamamlanması gerekmektedir.

İşe yerleştirme programlarının ücreti nedir?

Öğrenciler yerleştirme yılı için indirimli bir eğitim ücreti ödemekte (genellikle eğitim ücretinin %20’sini) ve mümkünse ücretli bir yerleştirmeye katılmaları noktasında teşvik edilmektedirler.

İşe yerleştirmeler maaşlı mıdır?

İngiltere Üniversiteleri tüm öğrencilerin maaşlı işe yerleştirme bulmalarına yardımcı olmak için elinden geleni yapmaktadır, ancak bu her zaman mümkün olmayabilmektedir. Üniversiteler çalıştıkları tüm işverenleri öğrencilerine en az asgari ücret sağlamaya teşvik etmektedir.

İşe yerleştirmeniz sırasında ücret alıp almamanız, üstlendiğiniz işe yerleştirmenin türüne ve çalıştığınız sürenin uzunluğuna bağlı olmaktadır.

Kısa süreli işe yerleştirmeler ve kendi ayarladığınız yerleştirmelerde size ödeme yapılmama ihtimali bulunabilmektedir. Sandwich Year programları daha uzun sürdüğünden ve programınızın zorunlu bir parçası olduğundan, genellikle makul bir gelir elde edebilmektesiniz.

Ödeme konularını daima çalışacağınız kuruluşla görüşmenizi ve yerleştirmenize başlamadan önce her iki tarafın da nerede durduğunu netleştirmenizi önemle tavsiye ederiz.

Bu tür yerleştirmelerde maaşlar değişiklik gösterebilmekte, ancak 1 yıl boyunca £12.000 ila £20.000 arası maaş elde edilebilmektedir. Daha uzman, teknik roller genellikle daha yüksek maaş sunmaktadır. Londra ve çevresindeki rollerin maaşları da farklılık gösterebilmektedir.

İşe yerleştirme ve staj arasındaki fark nedir?

İşe yerleştirme programları staj programlarıyla karıştırılabilmektedir. Bunlar 2 farklı türde deneyimlerdir. Stajlar genellikle yaz aylarında belirli bir alanda deneyim kazanmak için yapılırken, işe yerleştirmeler bir eğitim programının parçası olarak alınmaktadır. Yerleştirme yılındaki öğrenciler bir modülü tamamlamakta ve o yıl için akademik kredi almaktadırlar.

Bir işe yerleştirmenin düzenlenmesi nasıl yapılır?

İşe yerleştirme içeren bir programda öğrenim görüyorsanız, yerleştirme sürecinin size tahsis edildiğini görebilmektesiniz. Eğer durum böyle değilse o zaman kendi işe yerleştirmenizi ayarlamanız gerekmektedir.

Üniversiteler işveren ve mezunlardan oluşan geniş bir veri tabanına sahip olduklarından ilk uğrayacağınız yer Üniversitenizin Kariyer Ofisi olmalıdır. Kariyer danışmanları da başvurularda size yardımcı olmaya hazır olmaktadır. İşverenlerle iletişim kurmak ve online olarak uygun yerleşimleri aramak için yıl içerisinde düzenlenen iş fuarlarından yararlanmanızı tavsiye ederiz.

Kendi işe yerleştirmenizi ayarlıyorsanız, yerleştirmeler istihdam mevzuatının kapsamında olmadığından şartların önceden yazılı olarak kararlaştırılmasını istemeniz gerekmektedir. Organizasyon veya faaliyetler hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, Kariyer Ofisinizden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Yerleştirmelere nasıl başvurulur?

Yerleştirme programınızın bir parçasıysa, bazı Üniversiteler sizin adınıza fırsatlar düzenleyebilmekte, diğerleri ise yerleştirmeleri belirlemeniz ve başvuruda bulunmanız konusunda size yardımcı olabilmektedir.

Alternatif olarak, programınızın önemli bir unsuru olmayan kendi işe yerleştirmenizi ayarlıyorsanız, şirketler sizden bu göreve ne getirebileceğinizi ayrıntılarıyla anlatan resmi bir online başvuruyu doldurmanızı isteyebilmektedir.

Pek çok şirketin resmi görüşmeler ve değerlendirme merkezleri düzenlediği bir işe yerleştirme başvurusu, kalıcı bir işe başvurmak kadar rekabetçi olabilmektedir. Bu nedenle, başvurmadan önce şirketi ve pozisyonu iyice araştırmanız çok önemlidir.

Öğrenciler kendi işe yerleştirmelerini güvence altına almaktan sorumludur ancak bu süreç boyunca öğrenciler Kariyer Ofislerinden destek alabilmektedir. Üniversiteler işbirliği yaptıkları şirketlerle öğrencileri mülakatlarda da bir araya getirebilmekte, ancak yine de son karar değerlendirmenin ardından işverenlerde olmaktadır.

Değerlendirme yöntemleri nelerdir?

İşe yerleştirme programınızın zorunlu bir parçasıysa, resmi olarak değerlendirilmekte veya akredite edilmektesiniz. Değerlendirmeler değişiklik göstermekte ve belirli görevlerin veya projelerin tamamlanmasını, bir rapor veya yansıtıcı günlük yazmayı veya bir işe yerleştirmeden elde edilen öğrenimin başka bir ödev veya program içeriğindeki bir etkinlikte kullanılmasını içerebilmektedir.

Yerleştirme programınızın zorunlu bir parçası değilse, kişisel/mesleki gelişim portföyüne öğreniminiz hakkında yazmak iyi bir fikir olabilmektedir. Daha sonra mülakat sorularını yanıtlamak için deneyiminize başvurmanız gerekirse, bu size yardımcı olabilmektedir.

Çalışabileceğiniz firmalar nerelerdir?

İngiltere’deki Üniversitelerin çok uluslu birçok şirketle güçlü ilişkileri bulunmakta ve Üniversiteler işe yerleştirme için öğrenci alan işverenlerle yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Üniversitelerdeki mevcut veya mezun öğrencilerin yerleştirme sırasında daha önce birlikte çalıştığı şirketlerin ayrıntılarını Üniversitelerin web sayfalarından inceleyebilir, bu bilgileri Üniversitenin Kariyer Ofisinden de talep edebilirsiniz.

Yerleştirme sırasında küçük bir ekipten oluşan bağımsız bir işletmede veya binlerce çalışanı olan küresel bir şirkette uygulamalı deneyim kazanılabilmektedir. Hiçbir işe yerleştirme birbirinin aynısı değildir ve önemli olan size doğru deneyimi sağlayacak ve karşılığında değer sağlayabileceğiniz bir şirket bulmaktır.

Yerleştirme yılınız boyunca Üniversitenizden destek sağlanmakta mıdır?

Yerleştirmeniz sırasında Üniversitenin bir öğrencisi olmaya devam etmektesiniz. Size, genellikle yerleştirme sırasında sizi ziyaret edecek ve sizinle ve işverenlerinizle düzenli iletişim halinde kalacak bir danışman atanmaktadır.

İşe yerleştirme programlarında Üniversiteye eğitim ücreti ödenmeye devam etmektedir, ancak bu ücretler normal eğitim ücretlerinden önemli ölçüde daha düşük miktarlardadır. Danışmanınız yerleştirmeniz boyunca sizi desteklemekte, kariyer geliştirme hedeflerinize doğru ilerlemenizi sağlamak için sizinle iletişim halinde kalmaktadır.

Ayrıca Üniversitenin sağladığı destek hizmetlerine erişiminiz yerleştirme programı boyunca da devam etmektedir. Bu, Üniversitenin tüm online ve kampüs içi olanaklarına erişimin yanı sıra, eğitiminize dönmeden önce yapmanız gereken her türlü hazırlığı yapabilmenizi sağlamaktadır.

Placement Year ve Year in Industry arasındaki fark nedir?

Placement Year programı, İngiltere Üniversitelerindeki çok sayıda lisans programının bir parçasıdır. Bazı bölümlerin genellikle Year in Industry olarak adlandırılan kendi programları da bulunmaktadır.

Yerleştirme Yılı, Üniversitelerin Kariyer Ofisleri tarafından yönetilmekte, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır. Mezuniyet sonrası çalışma hayatına hazırlanmanıza yardımcı olacak değerli iş deneyimi kazanma fırsatı sunmaktadır.

Londra'da çalışırsam maaşım yaşam masraflarını karşılayacak mı?

Londra'da bir işe yerleştirme başvurusunda bulunursanız, yaşam ve seyahat masraflarının yüksek olabileceğini ve asgari ücretin bu masrafları her zaman karşılamayabileceğini belirtmekte fayda var. Bu nedenle, Londra'da çalışmak istiyorsanız mali durumunuzu dikkatlice düşünmenizi önermekteyiz.

Uluslararası yerleştirmeler için finansman sağlanacak mı?

Uluslararası yerleştirme yılları (Birleşik Krallık dışı) için finansman mevcut olabilmektedir. Bu nedenle hangi seçeneklerin mevcut olduğunu görmek için Kariyer Ofisinizle görüşebilirsiniz.

Yerleştirme Yılımdan döndüğümde kampüste konaklama rezervasyonu yapabilir miyim?

Dönülecek yıl için kampüste bir oda ayırtılabilmektedir.

Yerleştirmemdeki gidiş ve dönüş masraflarını kim ödeyecek?

İşverenlerin seyahat masrafınızı karşılaması beklenmemektedir, bu nedenle genellikle bunu sizin finanse etmeniz beklenmektedir. Seyahat masraflarının karşılanması konusunda yerleştirme sağlayıcınızla görüşmeniz gerekmektedir.

Mülakatlara gitmek için seyahat ettiğimde geri ödeme alacak mıyım?

Bu durum, işverene bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle görüşmeden önce onlara sormanız en doğrusudur. Üniversite herhangi bir seyahat masrafına katkıda bulunamamaktadır.

İngiltere Üniversitelerindeki işe yerleştirme programları ve bu programlara başvuru süreçleri hakkında merak ettiğiniz tüm sorular için bizlere WhatsApp butonu üzerinden ulaşabilirsiniz.

Connect with British Education Bureau BEB

İSTANBUL 
İstiklal Cd. Kallavi Sk. Leon Apt. No:1/3-4 Beyoğlu
Tel : 0212 244 4000
        0531 376 3074
turkeyist@britisheducation.com.tr
ANKARA
Tunus Cad. Toplum Apt. No:83/9 Kat 2 Kavaklıdere
Tel : 0544 767 0701
        0541 776 0709
turkeyank@britisheducation.com.tr
İZMİR
Deren Plaza Şehit Nevres Blv. No:10/1 GoyaHub Alsancak
Tel : 0232 323 1010
        0532 540 4037
turkeyizm@britisheducation.com.tr
KIBRIS
Muharrem Çalay Sk. Çanakçı Apt. No:20/4 Taşkınköy
Tel : +44 203 82 42 431 
        0533 860 10 55
cyprus@britisheducation.com.tr
LONDON
Suite LP28855, 20-22 Wenlock Road, N17GU
Tel : +44 203 82 42 431 
        +44 203 82 42 431
mbudd@britisheducation.com.tr

Image