Brexit'in İngiltere'de Eğitime Etkisi Nasıl Olacak?

İngilizcede ‘’Britain ve Exit’’ kelimelerinin birleşmesinden oluşmuş olan Brexit nedir, sorusunun en basit yanıtı İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıdır diyebiliriz. 23 Haziran 2016 tarihinde yapılan referandumla %52 oy oranı ile ayrılma kararı alan Birleşik Krallık, bu kararıyla bir bakıma Avrupa Birliği’nin prestijini zedelemiştir. Referandum sonrası ekonomi, siyaset, uluslararası ticaret ve eğitim alanlarında görülen Brexit’in etkileri ile karşı karşıya kalan İngiltere, şu an için Mart 2019’a kadar AB ile gerçekleşecek müzakereleri bekliyor. İngiltere’de okumak isteyen öğrenciler için Brexit’in eğitime etkisi ve sonuçları nelerdir sizler için araştırdık!

Brexit’in Eğitim Ücretlerine Etkisi

Brexit’in sonuçları, özellikle yurtdışında okuyan ya da okumak isteyen öğrencileri düşündürüyor. Zira İngiltere’nin AB’den tamamen ayrılması 2019 yılında gerçekleşecek ve şu anda tam da hissedilmeyen etkilerinin gelecekte neler göstereceği konusunda, hem İngiltere vatandaşı hem de AB üyesi olan veya olmayan ülkelerin vatandaşı öğrenciler endişe duyuyorlar. İngiltere önümüzdeki iki yıl için, AB ile yeni ticaret anlaşmalarına ve AB hukukundan çıkma sürecinde çalışmalara başlayacak. Peki, bu süreçte uluslararası öğrencileri uzun vadeli olarak neler bekliyor?

• AB öğrencileri için öğrenim ücretlerinin artması olası gibi gözüküyor. Zira Brexit’den önce Almanya, İtalya, Hollanda gibi ülkelerin vatandaşı öğrenciler, AB üyesi olmayan öğrencilere kıyasla daha düşük öğrenim ücretlerinden yararlanıyorlardı. 2019’dan sonra İngiltere’nin, AB öğrencileri için yeni bir düzenleme yapması bekleniyor. Aksi takdirde çoğu Avrupa Birliği öğrencisi eğitim için Amerika başta olmak üzere farklı ülkeleri tercih edecektir.

• AB üyesi olmayan öğrenciler içinse Brexit’in etkileri maddi olarak kendini göstermeye başladı diyebiliriz. Zira ülkemizde, İngiliz para biriminin Euro’ya göre olan yüksekliği haliyle İngiltere’deki üniversitelerin ücretlerinin daha da yükselmesine neden olmuştur. 2019 sonrasında Erasmus gibi öğrenci hareketlilik programlarının da Avrupa Birliği tarafından iptal edileceğini düşünürsek eğer, İngiltere’nin dışında farklı ülke arayışlarına geçen Türk öğrenci sayısının artacağı olasıdır. Bu açıdan bakıldığında Brexit’in sonuçları ne olursa olsun, İngiltere’de eğitim almak isteyen öğrencilere hükümetin ve üniversitelerin sağladığı burslara başvurmalarını öneririz.

Vize Düzenlemeleri

AB üyesi olmayan öğrenciler için vize konusunda Brexit’in etkileri çok da olumsuz sonuçlar doğurmamıştır. Türkiye’den bir öğrenci olarak İngiltere’de eğitim almak için vize başvurusunda bulunuyorsanız, Brexit’ten önce olduğu gibi aynı vize koşullarına tabi tutulacaksınız. Ancak AB öğrencileri, İngiltere’de eğitim görebilmek için öğrenci vizesine başvurmak zorunda kalacaklardır. Aynı şekilde İngiliz öğrencilerde AB üyesi ülkelerde öğrenim görebilmek için vize uygulamalarına tabi olacaklardır. Önümüzdeki yıllarda İngiltere’nin öğrenci vize uygulamalarında yapacağı düzenlemeler merak konusu.

İngiltere öğrenci vizesi ile ilgili ayrıntılara buradan göz atabilirsiniz!

Araştırma Fonları ve Bursların Azalması

Brexit’in etkileri, yurtdışında eğitim almayı düşünen ve özellikle hedeflerinde Oxford, Cambridge, Manchester, Edinburgh gibi yüksek kaliteli eğitim sistemleri, zengin lisans ve lisansüstü programlarıyla tanınan üniversitelerde öğrenim görmek olan uluslararası öğrenciler üzerinde görüleceğe benziyor. Zira çoğu öğrenci yurtdışında eğitim başvurusunu yapmadan önce, özellikle ülkelerin ve üniversitelerin sundukları burslar ve fonlardan hangi şekillerde yararlanabileceklerini araştırır.

Avrupa Birliği’nin İngiltere için Horizon 2020 ve Marie Curie gibi araştırma fonlarını ve bursları durdurması ya da azaltması İngiliz üniversitelerinin uluslararası sıralamalardaki prestijini etkileyip etkilemeyeceği merak konusudur. Zira dünya çapında en iyi bilim insanlarını yetiştirmeye odaklanmış bir eğitim sisteminde AB’nin bilimsel araştırmalar için sunduğu fonları geri çekmesi, yetenekli bilimcilerin geleceği için şu aşamada belirsiz görünüyor.

Bunun yanında, Brexit ile beraber uluslararası öğrencilere sağlanan burs imkanlarında artış görülmesi bekleniyor. Zira AB üyesi ülkelerden gelen çoğu öğrencinin artan eğitim maliyetlerine karşı, İngiltere hükümetinin burs destekleriyle bu açığı kapatması bekleniyor.

Erasmus’a Etkisi

Akademik ve kültürel gelişim programlarının en önemlileri arasında yer alan Erasmus uluslararası öğrenci değişim programı, AB ülkeleri ve aday ülkelerdeki yüksek öğretim kurumları arasında eğitim kalitesinin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunur. Bu açıdan bakıldığında Brexit’in sonuçları ile ilgili değişimleri en çok merak eden İngiltere vatandaşı öğrenciler olacaktır. Zira Avrupa Birliği’nden çıkan İngiltere, Erasmus hareketlilik programından da uzaklaşmış olacaktır. Geçtiğimiz yıl, 200 binden fazla İngiliz öğrencinin yararlandığı Erasmus ile Avrupa’nın diğer bölgeleriyle profesyonel ve akademik bağlantılar kuran ve iş pazarından yararlanan yeni mezunlar bu şanslarını bir ölçüde kaybedeceklerdir.

Türkiye’den de öğrencilerin faydalandığı Erasmus programına katılanlar için, İngiltere dışındaki Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde hala katılım şansı devam etmektedir.


Brexit’in İş Alanlarına Etkisi

Brexit’in eğitime olduğu kadar, ülkede öğrenim gören uluslararası öğrencilerin kariyer hayallerine de etkisi olmuştur. Zira çoğu sektörün olumsuz etkiler gösterdiği Brexit; muhasebe, finans, hukuk, pazarlama, enerji gibi alanlardan mezun ya da yeni mezun öğrencilerin iş bulma oranlarında azalma yaşanmasına sebep olması bekleniyor. Bunun yanında Brexit’in etkileyemeyeceği mühendislik, inşaat, sağlık, turizm, eğitim ve öğretim sektörlerinde iş arayanlar için İngiltere, hala dünyanın en çok tercih edilen Amerika, Kanada gibi ülkelerin arasında yer alır.

Sonuç Olarak

Brexit’in sonuçları ile ilgili bilinmesi gereken en önemli kısım, 2019’a kadar İngiltere’deki uluslararası öğrenciler ve kariyer hedefleri olan yeni mezunlar için her şeyin aynı kalacağıdır. Bunun yanında AB vatandaşları ve İngiltere arasındaki serbest dolaşımın bu konuda yeni düzenlemeler yapılsa da değişmeyeceğini ve eğitim konusunda yaşanacak olumsuzlukları en aza indirgemeye çalışacaklarını bilmeniz de fayda var.

Kaynak Siteler:

https://www.topuniversities.com/student-info/university-news/what-does-brexit-mean-students
https://www.theguardian.com/education/2016/jul/12/what-does-brexit-mean-for-students-we-answer-your-faqs
https://www.timeshighereducation.com/student/news/how-could-brexit-impact-international-students

Connect with British Education Bureau BEB

İSTANBUL 
İstiklal Cd. Kallavi Sk. Leon Apt. No:1/3-4 Beyoğlu
Tel : 0212 244 4000
        0531 376 3074
turkeyist@britisheducation.com.tr
ANKARA
Ufuk Üniversitesi Cad. The Paragon No:3/23 Çukurambar
Tel : 0312 258 6323
        0541 776 0709
turkeyank@britisheducation.com.tr
İZMİR
Deren Plaza Şehit Nevres Blv. No:10/1 GoyaHub Alsancak
Tel : 0232 323 1010
        0532 540 4037
turkeyizm@britisheducation.com.tr
KIBRIS
Muharrem Çalay Sk. Çanakçı Apt. No:20/4 Taşkınköy
Tel : +44 203 82 42 431 
        0533 860 10 55
cyprus@britisheducation.com.tr
LONDON
Suite LP28855, 20-22 Wenlock Road, N17GU
Tel : +44 203 82 42 431 
        +44 203 82 42 431
mbudd@britisheducation.com.tr

Image